Het netwerk

Het CVA netwerk Groningen bestaat uit fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten gespecialiseerd in het begeleiden van mensen na een beroerte (CVA). Zij werken onderling met elkaar samen en daarnaast werken zij samen met de CVA gespecialiseerde nazorgverpleegkundigen van TSN en de revalidatiearts van het Martini Ziekenhuis. 

Fysiotherapie & Oefentherapie

Fysiotherapeuten en oefentherapeuten zijn deskundig op het gebied van bewegen. De fysiotherapeut/oefentherapeut helpt u om snel op een veilige manier weer in beweging te komen. Het is heel belangrijk om snel te beginnen met oefenen. In de eerste twaalf weken treedt namelijk het meeste herstel op. Het lijkt misschien vreemd om te gaan oefenen, terwijl u zich niet goed voelt en erg moe bent. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat dit werkt. Wanneer u zelf kunt bewegen, dan stimuleert de fysiotherapeut u om uw aangedane zijde zoveel mogelijk in te schakelen.

 

Ergotherapie

Ergotherapeuten zijn deskundig op het gebied van het zelfstandig leren functioneren van mensen. Na een beroerte kunt u beperkt zijn in uw dagelijks handelen, zoals staan/ zitten, aan- en uitkleden, schrijven, telefoneren en naar het toilet gaan. Veel van deze handelingen verricht u automatisch. Hoe ingewikkeld het uitvoeren van een handeling eigenlijk is, blijkt pas als het functioneren tijdelijk of blijvend verstoord is. Misschien dat u niet meer goed kunt bedenken wat de volgorde bij het aankleden is, of dat uw concentratie, geheugen of ruimtelijk inzicht is verminderd. Deze problemen worden in kaart gebracht en zijn uitgangspunt van de ergotherapiebehandeling. U leert zich daarbij zo goed mogelijk te redden met uw dagelijkse bezigheden.

 

Logopedie

Logopedisten zijn deskundig op het gebied van communicatie en van het kauwen en slikken. Als er sprake is van een slikstoornis dan kan de logopedist een advies voor aangepaste voeding geven om te voorkomen dat u zich verslikt. De logopedist kan oefeningen geven als er sprake is van afasie (taalstoornis). Deze taalstoornis kan zich op verschillende manieren uiten: weten wat u wilt zeggen, maar de woorden niet kunnen vinden, niets zeggen of enkele woorden zeggen, het niet begrijpen van de gesproken taal (het lijkt alsof iedereen een vreemde taal spreekt), of moeite met lezen en schrijven.

 

CVA nazorgverpleegkundige

De CVA-nazorgverpleegkundige is gespecialiseerd in zorg na een beroerte. Zij komt ongeveer vier keer per jaar op huisbezoek. De verpleegkundige kijkt naar wat de gevolgen van de beroerte betekenen voor het dagelijks leven. Tijdens het eerste huisbezoek overlegt de nazorgverpleegkundige samen met de patiënt hoe de patiënt het beste kan worden ondersteund. De CVA verpleegkundige biedt begeleiding bij het leren omgaan met de onzichtbare gevolgen van de beroerte, kijkt samen met de client hoe deze het beste ondersteund kan worden en denkt mee om de client zo optimaal mogelijk te laten revalideren/ functioneren. In de gesprekken is er tevens aandacht voor wat voor invloed het CVA op de partner/familie heeft. De CVA nazorgverpleegkundige stemt de zorg van de diverse zorgverleners op elkaar af. 

 

 

Revalidatiearts

Een revalidatiearts is deskundig op het gebied van het algemeen herstel na een beroerte. Zij kunnen daarbij een coördinerende rol spelen bij de verschillende therapieën die u volgt. Zij hebben overzicht van de verschillende behandelmogelijkheden in de regio. Er zijn korte lijnen met collega revalidatieartsen in de ziekenhuizen en revalidatiecentra in de regio en met de neurologen.

 

Naast de coördinerende rol, kunnen ze ook advies geven op gebied van pijnklachten na een beroerte. Schouderklachten komen bijvoorbeeld regelmatig voor. Ook kunnen zij advies en behandeling geven bij een verhoogde spierspanning (spasticiteit). Dit kan met hulp van medicijnen, een blokkade van de zenuw of met injecties met botulinetoxine. Spalken of orthopedisch schoeisel kunnen ook worden voorgeschreven. Uw therapeut of huisarts kan uiteraard altijd contact opnemen met een revalidatiearts als zij iets willen overleggen. 

Multidisciplinair CVA netwerk Groningen e.o.

 

cvanetwerkgroningen.nl

info@cvanetwerkgroningen.nl

 

KvK: 76456692

Postadres

 

Afdeling fysiotherapie

Van Swietenplein 1

9728 NT Groningen

 

Zin in netwerken?