Een beroerte is een plotseling probleem in de bloedvaten in de hersenen. De medische term hiervoor is Cerebro vasculair Accident (CVA). Er zijn globaal twee vormen te onderscheiden, een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct wordt een bloedvat in de hersenen afgesloten, bijvoorbeeld door een bloedstolsel, waardoor een deel van de hersenen geen zuurstof krijgt en afsterft. Bij een hersenbloeding knapt een bloedvat in de hersenen, waardoor het bloed zich in de hersenen ophoopt en het hersenweefsel wegduwt. Hierdoor beschadigt het hersenweefsel. In het onderstaande filmpje van de Hartstichting wordt dit uitgelegd.
In dit filmpje wordt er uitgelegd wat er gebeurt nadat u een beroerte heeft gehad. Het filmpje vertelt wat u kan verwachten als u na ziekenhuis opname naar huis gaat of als u eerst gaat revalideren.
Vanuit het RadboudUMC is een animatie gemaakt voor patiënten na een beroerte (young stroke). Hier wordt op een begrijpelijke manier de 'Wet verbetering Poortwachter' voor patiënten in loondienst uitgelegd. Bekijk hem hier (klik op onderstaande afbeelding):
Patiënten die in het Martini Ziekenhuis worden opgenomen met een CVA, krijgen een patiënten informatie folder. Hierin staat uitgelegd wat een CVA is en wat er in het ziekenhuis gebeurt aan onderzoeken en behandeling. Klik hier om de informatiefolder te lezen.
Op de website hersenletsel-uitleg.nl staat in begrijpelijke taal uitgelegd wat een beroerte is, wat de gevolgen van een beroerte zijn en tips en adviezen om er mee om te gaan. Klik op de afbeelding van hersenletsel-uitleg om naar de website te gaan.
De website youngstroketoolbox.nl is speciaal voor mensen die op jonge leeftijd (onder de 50) te maken krijgen met een hersenbloeding, herseninfarct of een afwijking van de hersenvaten.
Op de website hersenletsel.nl vindt u informatie over de patiëntenvereniging. Hersenletsel.nl behartigt belangen op regionaal, landelijk en internationaal niveau. Hersenletsel.nl organiseert op veel plaatsen en uiteenlopende manieren contacten tussen lotgenoten.
Na hersenletsel kan re-integratie naar werk een lastig traject zijn. Met soms grote persoonlijke gevolgen. Doelgroepgerichte en vroegtijdige informatie helpt. Er is daarom een brochure ontwikkeld: ‘Hersenletsel en re-integratie naar werk’. Deze brochure is als PDF gratis beschikbaar op werkenmethersenletsel.nl of tegen kostprijs te bestellen in de webshop van Patiëntenvereniging hersenletsel.nl.
De Oefengids biedt mensen na een beroerte de mogelijkheid om zelfstandig te werken aan het herstel. De gids bevat veel oefeningen waarmee mensen gericht kunnen oefenen en bewegen. De oefengids bevat oefeningen voor schouder, hoofd, nek, romp, arm, hand en been. De gids en de app zijn ontwikkeld door het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, een samenwerking van De Hoogstraat Revalidatie en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Klik hier voor nog meer oefeningen van De Hoogstraat Revalidatie.